Siklan täysvalmis talopaketti

Jos olisimme ostaneet tontin vapailta markkinoilta ja päätyneet rakentamaan taloa itse, en rehellisesti sanottuna tiedä, olisimmeko päätyneet Siklaan. Se on nimittäin asia, mitä meidän ei ole tarvinnut pohtia - yksi niiden monien joukossa. Täysvalmiin talopaketin kohdalla joku muu  miettii asiat meidän puolesta.

Mutta toisaalta, ilman Siklaa ja tätä nimenomaista tilannetta emme todennäköisesti ryhtyisi rakentamaan itse ollenkaan. En näe Miestä ja itseäni rakentajina. Tuskin olisin henkisesti valmis rakentamisen vaatimiin uhrauksiin ja raksalesken elämään. Myöskään ajoitus ei juuri nyt ole sille oikea. Olen palaamassa työelämään ja lapset aloittavat päivähoidossa. Arjen muutokset vievät varmasti veronsa koko perheen jaksamisesta. Siihen lisänä itse rakentaminen - ei kiitos. Aikataulullisesti projekti olisi kuitenkin ajoitettava lähitulevaisuuteen, jotta Poika pääsisi aikanaan aloittamaan halutussa koulussa.

Siklan tarjoaman täysvalmiin talopaketin helppous siis houkutteli. Projekti etenee halutessamme (maksusuorituksia lukuunottamatta, heh...) ilman sen suurempaa omaa panosta. Halutessamme pääsemme kuitenkin vaikuttamaan paljonkin mm. pohjapiirrustukseen, materiaalivalintoihin, keittiöön ym. Ja tätä mahdollisuutta varmasti hyödynnämmekin.

Tuleva talomme ulkoa, talomalli 110B. Joitain muutoksia tulossa esimerkiksi keittiön (takaseinän) ikkunoihin.
Kuvat Siklan sivuilta

Prosessi on - ainakin paperilla - melko suoraviivainen. Aluksi teimme ehdollisen hankintasopimuksen ja järjestelimme rahoitusasiat kuntoon. Hankintasopimuksen astuessa voimaan maksamme varausmaksun.  Kun molemmille "meidän lohkon" tonteille on ostajat, teemme tonttikaupat. Tässä vaiheessa voimme halutessamme vaikuttaa talon pohjapiirrustuksiin. Meillä muutoksia tulee näillä näkymin keittiön ikkunoiden sijoitteluun sekä yhden seinän muuttamisesta paloturvalliseksi autokatosta ajatellen. Lisäksi haluamme taloomme takan ja nuo kuvassakin näkyvät terassin seinäkkeet yksinkertaisiksi tolpiksi. Samaan aikaan täytyy todennäköisesti suunnitella keittiötä, sillä keittiön lopullinen ulkoasu tulee vaikuttamaan ikkunan sijaintiin.

Kun rakenteelliset muutokset on lyöty lukkoon, voi rakennusluvan hakuprosessi lähteä käyntiin. Meille on tarkoituksena hakea samassa hakemuksessa lupaa myös autokatokseen, jonka kuitenkin rakennamme itse. Autokatos tulee todennäköisesti sijoittumaan talon viereen, ja tämän takia rakennusvaiheessa otetaan huomioon nuo paloturvallisuusmääräykset (katoksen kohdalta seinän ja ikkunoiden ja oven muutostyöt). 

Lupaprosessi on tunnetusti hidasta, joten sen aikana on hyvin aikaa tehdä päätöksiä pintamateriaaleista sekä valaistuksesta (lattiat, seinien värit, kiintokalusteet, sähkövedot). Kun luvat myönnetään, alkaa itse työvaihe. Tässä vaiheessa lopullinen aikataulu lyödään lukkoon, ja Kodin pitäisikin olla muuttovalmis 8-10kk sisällä tästä. Sitten vain odotellaankin Oman Kodin valmistumista!

Okei, prosessikuvauksesta on saattanut unohtua muutama pikku juttu, mutta näin yksinkertaistettuna talopakettia on meille kaupattu. Tiedostamme toki, että rakentaessa usein sattuu ja tapahtuu. Kotiläksyt tehneenä (raivokasta googlettelua sekä yhteydenottoja Siklan entisiin ja nykyisiin asiakkaisiin) tulemmekin varmasti vierailemaan tontilla usein tsekkailemassa edistystä, materiaalien suojauksia ym oleellisia asioita (näistäkin oma lista olemassa - rakastan listoja). Täysvalmiin talopaketin yksi vahvuus kuitenkin on se, että joku muu huolehtii töyssyt ja kuopat meidän puolestamme, eivätkä mutkat matkassa aiheuta meille ylimääräisiä kustannuksia.

Kommentit

Suositut tekstit