Turhautuneisuusturbulenssi

Blogissa on pitänyt hiljaista, sillä mitään konkreettista ei ole tapahtunut pitään aikaan. Tilanne on osaltamme kärjistynyt jopa niin pitkälle, että olemme miettineet sopimuksen purkamista Siklan kanssa.

Miten tähän pisteeseen on päädytty? Kaikki tämä turhautuneisuus kulminoituu meidän näkökulmastamme aikataulujen pahaan pettämiseen, toistuvaan virheellisen tiedon esittämiseen faktana sekä luottamuksen ja ammattitaidon puutteeseen.

Kun aloitimme prosessin Siklan kanssa helmiskuussa (!!), oli kauppojen teolla heidän puolestaan kova hoppu. Ostajia oli myyjän kertoman mukaan jonoksi asti, ja jos emme olisi valmiita allekirjoittamaan sopimusta ennemmin eikä myöhemmin, menisi tilaisuutemme auttamatta ohitse. Lähipiirissämme on kurjia kokemuksia Siklan aikataulujen pitävyydestä, joten alusta asti kyselimme tulevan projektin aikataulutusta. Tässä vaiheessa meille väläytettiin alla olevaa projektiaikataulua. Samassa yhteydessä kerrottiin, että projekti tosin lähtee etenemään siinä vaiheessa, kun kaikille taloille/tontin osille on ostajat. Tämän ei tosin pitänyt olla mikään ongema, sillä ottajiahan riitti.

Projektiaikataulu
Sopimus viilattiin kuntoon ja nimet saatiin paperiin maaliskuussa. Myyjä lupaili pikaista yhteydenottoa asiakkuspäälliköltämme. Yhteydenottoa ei kuulunut, joten kyselimme perään. Tässä vaiheessa selvisi, että asiakkuuspäällikkömme ei ollut vielä edes aloittanut Siklan palveluksessa. Ensimmäinen yhteydenotto hänen taholtaan tuli noin kuukauden kuluttua kaupoista, tapaaminen toukokuun alussa.

Tapaamista odotellessamme olimme jo kuulleet uutiset ostajaehdokkaiden kaikkoamisesta. Tilan (ostettava aluehan ei ollut vielä tontti vaan tila) takaosille oli siis ostajat, mutta etuosilta ostajat puuttuivat. Ensimmäisessä tapaamisessa asiakkuuspäällikkömme kanssa kävimme tätä tilannetta läpi, ja jo silloin esitimme huolemme aikataulun suhteen. Mutta ei auttanut kuin odotella.

Kevään mittaan esitettiin ajatus, että tila (josta Siklan puolelta puhuttiin koko ajan tonttina) lohkottaisiinkin alkuperäisen pystysuuntaisen suunnitelman mukaan poikittain. Takaosillehan oli ostajat, ja näin projekti saataisiin edes meidän osaltamme etenemään. Idea hyvä kymmenen, mutta toteutus ontui ja pahasti. (Ensimmäisestä tonttikauppaviritelmästä ja sen sudenkuopista voit lukea täältä) Koko suunnitelmanmuutosprosessissa venyi ja vanui niin kauan, että lopulta oli helpompaa edetä vanhan suunnitelman mukaan. Tässä prosessissa luotto Siklan - sekä kiinteistönvälittäjän - ammattitaitoon, tietämykseen ja osaamiseen karisi vauhdilla. Miehen oma osaaminen ja tietämys pelastivat meidän viime hetkellä mm. allekirjoittamasta tonttikauppoja epäpätevillä papereilla.

Kesän aikana myös etuosille löytyi ostajat. Huokaisimme helpotuksesta - vihdoin prosessi lähtisi etenemään. Vähänpä tiesimme.

Vasta elokuun alussa pääsimme lopultakin tekemään tonttikaupat (Tosin vasta omalta osaltamme. Toisen tontin tonttikaupat tehtiin pari viikkoa meidän jälkeen, ja oman tonttimme etuosan kaupat odottavat vielä...). Rakennuslupahakemus sisään ja eteenpäin! Mutta ei. Tässä vaiheessa - ja vasta tässä vaiheessa - meille takatonttilaisille (kyllä, nyt voidaan jo puhua tontista) selvisi, että Siklan mukaan rakennuslupia voidaan hakea vain tonttikohtaisesti, kun rakennuslupahakemukset ollaan jättämässä maksimissaan puolen vuoden päässä toisistaan. Ja tämä oli heidän mukaansa rakennusvalvonnasta tarkastettua tietoa. Kumma kyllä, kun Mies alkoi selvittelemään asiaa itse (taas kerran), oli rakenusvalvonnan kanta aivan toinen. Rakennuslupien erikseen hakemiselle ei ole mitään estettä. Itse asiassa rakennusvalvonnan yhteyshenkilömme ei ollut edes keskustellut aiheesta Siklan edustajan kanssa.

Emme myöskään ole saaneet nähtäviksemme täysin valmiita rakennuslupakuvia. Sillä - yllätys ylätys - tässäkin kestää. Omasta puolestamme luulimme kuvien olevan valmiita jo useampi viikko sitten, mutta kuviin oli jostain kumman syystä ilmestynyt sellaisia virheitä, joita niistä oli korjattu jo kauan aikaa sitten. Ja uusien, päivitettyjen kuvien saamisessa kestää joka kierroksella vähintään viikon... Taas kerran. Odotellaan.

Oma prosessimme on projektiaikataulussa esitetyn 8 viikon sijaan kestänyt tässä vaiheessa yli viisi kuukautta. Tonttimme etuosalainen on omassa projektissaan vasta alussa. Se, että meidän polkumme on ollut näin pitkä ja mutkainen ei ole millään tasolla hänen ongelmansa, ja myös hänelle pitää antaa rauha omien kuviensa valmiiksi saattamiselle. Mutta sillä aikaa me odotamme. Eikä rakennuslupa ole edelleenkään vireillä.

= Turhautuneisuusturbulenssi
= Hyvin kaukana helposta ja huolettomasta Siklan Täysvalmiista Talopaketista

Kiitos ja kumarrus, jos jaksoit lukea koko kamalan postausoksennuksen loppuun saakka. Pidäthän meidän kanssa peukkuja, että ensi kerralla on jotain positiivisempaa postattavaa!

Kommentit

Suositut tekstit