Pihasuunnitelmia

Piha ja se, millaiselta me sen sitten valmiina toivoisimme näyttäytyvän, on pyörinyt mielessä luonnollisesti aivan Projektin alkumetreistä lähtien. Olihan Tontti se suurin syy, miksi juuri tähän mukaan aikanaan lähdimme!

Meillä on itse asiassa olleet melko yhtenevät ja selkeät ajatukset pihan suhteen jo melko alusta alkaen, lähtien siitä, miten halusimme Talon tontille sijoitettavan. Välillä on jopa tuntunut, että pitäisikö suunnitelmia kyseenalaistaa ihan kyseenalaistamisen ilosta – voimmeko oikeasti olla näin selvillä vesillä tämän suhteen, vai emmekö vain ole osanneet ajatella asiaa eri näkökulmasta? Tämän takia olen välillä leikitellyt ajatuksella ammattilaisen palkkaamisesta suunnitteluavuksi. Mutta, koska oma näkemyksemme kuitenkin on niin selkeä, sillä me myös päätimme lähteä etenemään.

Talon sijoittelu ja suunta oli meillä se, mistä lähdimme liikkeelle. Tähän oli varsinkin Miehelle vain ja ainoastaan yksi vaihtoehto, joten asiaa ei liikoja kyseenalaistettu – ainakaan omalta taholtamme, heh! Näin sijoitettuna aurinko paistaa pihalle ja terassille oikeastaan koko päivän ajan. Ja kun talo oli sijoiteltu paikoilleen ja korkotasot katsottu kuntoon, oli meillä pohja, jonka perusteella pystyimme suunnittelemaan pihaa ja sen toimintoja tarkemmin.

Ideana meillä pihan – niin kuin koko Talonkin – suhteen oli toimivuus, ajattomuus ja kotoisuus. Haluamme luoda kokonaisuuden, jossa viihdymme koko perheenä. Tämä tarkoitti meille mm.

  • Lasitettua terassia sohvaryhmällä ja ruokapöydällä, joka toimisi lämmittimien avustuksella ylimääräisenä huoneena aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn
  • Suht tasaista piha-aluetta, jotta kompaktit neliöt saadaan mahdollisimman hyvään käyttöön
  • Tilaa grillailulle ja ruuanlaitolle
  • Aluetta auringonottoon ja löhöilyyn
  • Tilaa lasten leikeille
  • Hyötypuutarhaa/-kasveja
  • Selkeyttä
  • Sopivassa suhteessa avointa nurmikkoa ja terassialueita ja istutuksia
  • Eri toiminnot selkeästi ryhmiteltyinä omilla paikoilleen

Palju tai poreallas (varsinkin Drop-allas) oli sellainen, josta puhuimme pitkään, mutta johon emme lopulta olleetkaan päätymässä. Toisin kuitenkin kävi, kun Jukkatalon kanssa kauppoja tehdessämme selvisi, että saisimme kaupanpäällisiksi oman paljun! Joten, kas niin, listaan lisättiin myös tila paljulle.

Pihasuunnitelma syntyi lopulta jo kuukausia sitten viime vuoden puolella, yhdeltä istumalta erään tonttivierailun päätteeksi. Kotiin päästyäni ensimmäinen paperi, jonka käsiini sain, oli iso kirjekuori, jonka kulmaan raapustin hahmotelman suunnitelmasta. Ja pitkään tuo kirjekuori oli ainoa dokumentti suunnitelmasta. Nyt kuitenkin sain aikaiseksi siirtää suunnitelman PDF- ja Paint -ohjelmien avulla suurin piirtein mittakaavaan, ja tältä tuo auttava kyhäelmä näyttää:

  • Piha kivetetään autokatoksen ja autojen kääntöpaikan alueelta
  • Talon ”oma” terassi lasitetaan ja terassille tulee ruokailu- ja sohvaryhmät
  • Pihan korko on alempana kääntöpaikkojen kohdalta, joten korkonousu kääntöpaikalta pihalle toteutetaan istutusaltaaseen integroidulla tukimuurilla
  • Istutusallas rajautuu toiselta sivulta terassiin, toiselta tonttirajaan sekä isoon kiveen, jonka halusimme säilyttää. Altaaseen istutetaan todennäköisesti muutama pieni puu, pensas ja ehkä joitain kukkia. Näillä on tarkoitus luoda näkösuojaa pihalle
  • Vasempaan laitaan rakennetaan terassialue, jonka osaksi myös palju integrodaan (tuo sininen ympyrä vasemmassa alareunassa). Terassialue rajautuu alareunasta syreeneihin, joista olenkin jo muutamaan otteeseen postauksissani maininnut (jee, näyttää siltä, että nämä selvisivät elossa kaikesta myllerryksestä!). Terassialueen keskivaiheille tulee ”syvennys”, johon rakennetaan Miehen haaveilema nuotiopaikka. Terassin toisessa päässä on paikka grillailulle ja kesäkeittiölle.  Muu terassiala on hyödynnettävissä esim. löhöilyyn ja auringonottoon, ja tätä varten hankitaan muutama löhötuoli.
  • Vasemmassa yläkulmassa on paikka kasvihuoneelle, jonka ympärille rakennetaan terassia
  • Kasvihuoneen ja terassin välistä on kulku metsään, johon tonttimme sopivasti rajautuu
  • Talon takana on hyviää suht tasaista tilaa lasten leikeille ja esim. pienelle jalkapallomaalille ja lentopalloverkolle

Siinäpä se, näin pähkinänkuoressa! Koska piirrelmä on a’la me, on se hieman töks. Tarkoituksena on kuitenkin tuoda muotoihin pehmeyttä, pyöreyttä ja luonnollista jatkuvuutta, niin että rakennelmat istuvat osaksi kokonaisuutta. Ja koska palju toimitettiin Tontille alkuviikosta, pihamullat ovat tilattuina ja terassin perustuksiin tarvittavat pyöröpaalut jo hankittuina, on suunnitelma enää toteutusta vaille valmis!

Kommentit

  1. Tuohan näyttää oikein kivalta tuo teidän suunnitelma ja paljon kaikkia kivoja yksityiskohtia ja muuta. Mekin olemme ajatelleet ensi vuodeksi laajempaa piharemonttia ja vedimmekin kaikki turhat puut ja kannot kantojyrsimillä alas jo valmiiksi ensi vuotta varten. Onpahan sitten ensivuodeksi tasainen pinta mistä lähteä liikkeelle. Tuohan on hauska idea tuo kasvihuone, niin saa paremmin kasvamaan jotain kivaa pidemmän aikaa vuodesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija! Tosin toteutus ja sunnitelma taitavat tässä(kin) tapauksessa erota jonkin verran toisistaan :D Suunnittelemamme terassin kaarevat muotot jäivät lopulta suunnitteluasteelle, sillä - noh, suorakaide nyt vain oli nopeampi ja helpompi toteuttaa. Kovasti Mies puhui, että tätä voidaan sitten myöhemmin vielä muuttaa, mutta kerran kun se on valmiiksi rakennettu, en usko sitä kovin helposti muutettavan. Ompahan nyt tilaa vaikka tansseille!

      Toiveissa oli että piha oltaisiin saatu pidemmälle jo nyt syksyllä, mutta niin vaan on puuhaa riittänyt muuallakin ja homma on ollut nyt jäissä. Pohjat tosin mullalla, joten tästä on hyvä ensi keväänä jatkaa!

      Poista
  2. Mietin oisko kivetys vai ihan betonimurske hyvä pihatiehen. Oliko teillä paljon eri vaihtoehtoja? Haluttaisiin edullinen mutta kestävä ratkaisu.

    VastaaPoista
  3. Meilllä pitäisi alkaa perustustyöt kuukauden päästä. Aloin samalla jo vähän miettimään pihasuunnitelmaa, jos samalla voi maata myllätä siihenkin sopivaksi. Palju ois kyllä aivan ihanan mutta tarvitseeko tässä vaiheessa vielä tietää sen paikkaa?

    VastaaPoista
  4. Upeaa, että saitte paljun mukaan kaupanpäällisiksi! Meillä on myös alkamassa maanrakennustalkoot ensi vuonna ja teemme juuri suunnitelmaa uutta pihaa varten. Palju olisi kyllä unelma, mutta ikävä kyllä tähän ei näillä näkymin ole varaa, sillä haluan myös ehdottomasti kasvihuoneen uutta pihaa koristamaan. Innolla odotan jo lopputulosta!

    VastaaPoista
  5. Hienoa, että olette vaivautuneet itse noin tarkasti suunnittelemaan kaiken ja varmasti lopputuloksesta tulee todella hyvä! Meilläkin oli juuri piharakentaminen tässä täydessä työntouhussa muutama viikonloppu taaksepäin, mutta huomasin juuri, että suunnitelma paperilla olisi ollut todella hyvä. Tuo on kyllä todella kiva muksuille jos mahtuu pieni jaliskenttä tai vastaava myöskin, varmasti tykkäävät!

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa hyvältä suunnitelmat! Meillä tytär on aloittelemassa piharakentamista täällä Espoossa. Hieman olen autellut häntä esimerkiksi erilaisten istutusten ja kasvien valinnan suhteen. Tuo minne kohtaa pihaa aurinko paistaa on myös tärkeä seikka ottaa huomioon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit