Puu kaatuu!

Vaikka itse taloprojekti on vielä varsin lähtökuopissa, on tontilla tapahtunt jo melkoisesti viimeisen parin viikon aikana. Heti kun meille varmistui, että sopimus Siklan kanssa puretaan, on Mies puuhaillut enemmän ja vähemmän hallinta-alueemme ja sen vallanneen kasvuston parissa. Homma lähti liikkeelle pusikon ja ryteikön raivaamisella, sillä tätä varten ei ole tarvinnut kysellä sen enempää lupia keneltäkään. Jo näiden raivaamisella oli iso vaikutus tonttiin, sen koon ja muotojen hahmottamiseen. Aiemmin vanha talo oli tieltä katsottuna valtavan ryteikön takana piilossa, mutta nyt jo muutaman viikon ajan on se taas ollut näkyvillä.

Näkymä vielä jokunen viikko sitten kun lehdetkin olivat vielä vihreinä
 - sieltä se ryteikön takaa pilkottaa!
Tieltä katsottuna ei edes tämän vertaa.
Hallinta-alueellaamme oli myös useampi isompi puu. Nämä sijaitsivat hieman hankalasti meidän ja takanaapurimme tontin rajalla niin, että niiden kaatamisessa olisi ollut riskinä puiden kaatuminen naapurin talon päälle (oman rotiskomme päälle kaatuminen olisi voinut olla jopa suotavaa, heh...). Koska tässä tapauksessa kyseessä olivat ihan oikeat, isot puut, tarvittiin niiden kaatamiselle myös lupa.

Tonttimme rajautuu takaosastaan seurakunnan omistamaan metsäalueeseen. Jokunen aika sitten myrsky on tehnyt metsässä luonnollista harvennustaan, mutta jäljellä oli silti muutama hankalampi puu, jotka hieman kurjasti varjostivat tonttiamme ilta-aikaan.

Muutaman onnellisen sattuman ja puhelinsoiton seurauksena saimme molemmat puunkaatolupa-asiat ratkaistuksi oikeastaan samaan aikaan. Mies sai hankittua luvan oman tonttimme puiden kaatoon, minkä lisäksi saimme luvan kaataa myös nuo muutamat varjostavat puut seurakunnan metsän puolelta. Tuo seurakunnan metsän puiden kaatolupa ei olisi voinut käydä nappärämmin - Mummi oli alkuviikosta kuullut metsästä moottorisahan ääntä ja usutti Faarin katsomaan kuka siellä puuhaa ja mitä. Faari meni jututtamaan metsuria, ja juttutuokio päätyi siihen, että Mies soitteli puiden kaadosta vastaavalle henkilölle seurakuntaan. Samana iltana Mies kävi merkitsemässä metsästä puut, joille kaatolupaa toivoimme. Eilen konkkaronkka suoritti metsässä katselmusta ja saimme luvan puiden kaadolle! Kaadon hoitaisimme itse, minkä lisäksi suoritamme puista maksun seurakunnalle ja saamme niistä näin ollen polttopuita tulevien talvien varalle.

Eikä tapahtumaketju vielä tähän pääty. Faarilla oli tiedossa hyvä puunkaataja, joka onkin ollut touhuamassa tontilla jo tänään! Joten puita on kaatunut tontilla tänään oikein urakalla, kun metsuri on kaatanut kaikki meidän hallinta-alueemme "hankalat tapaukset" (hienosti kaikkia rakennuksia varoen) sekä seurakunnan metsän puolelta kaatoluvan saaneet puut. Risusavottaa ja polttopuutalkoita siis luvaassa!

Syksyn tullet lehdet tippuu ja puut kaatuu! Taustalla "meidän mökki" ja takanaapurin keltainen talo.
Takanaapurin ja meidän välissä oli useampi isompi puu varjostamassa ja tilaa viemässä. Aiemmin naapuritalo olisi tästä kohtaa näkynyt vain puiden välistä pilkottaen.

Polttopuita tulevien talvien varalle

Muutama risu...
Nyt on vielä selvityksen alla mihin hävitämme tontin vallanneet risukasat. Faarilla on tähänkin mahdollisesti tiedossa joku puolituttu, minkä lisäksi meilläkin on muutama vaihtoehto selvityksen alla.

Kerrankin joku asia etenee, ja vauhdilla!

Kommentit

  1. Meillä juuri puut kaadettiin mökin rakennuksen tieltä, ja täytyy sanoa että aika paljon oli hommaa! Puun kaadon teki ammattimies, mutta pilkkomistyöt tehtiin itse vuokraamalla kunnon moottorisaha. Nyt on polttopuiksi laitettu, mutta me myös tuumitaan miten tuhotaan risukasat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja se itse puun kaataminen onkin lopulta se nopein homma - enemmän aikaa vie nuo jälkityöt, halkojen tekeminen ja pinoaminen sekä oksien käsittely. Meillähän oksat ja risut kävi lopulta hakemassa Hakevuori. Tulevia, pienempiä oksakasoja varten meillä onkin varastossa oma haketin :)

      Poista
  2. Meidänkin pitää aikamoinen puusavotta tehdä ennen kun päästään aloittamaan perustustyöt. Osaajia omasta perheestä löytyy mutta koneet joudutaan vuokraamaan. Kuulemma ihan katojyrsijää tarvitaan. Itse myös jo pari viikkoa sitten aloitin pienemmän kasvuston raivauksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei tainnut lopulta jäädä kuin yksi isompi kanto pihalle. Olemme miettineet jyrsijää, mutta koska kanto sijaitsee sen verran harmittomassa paikassa, taitaa sen tuhoaminen jäädä kannon ja Miehen väliseksi taisteluksi :)

      Poista
  3. Ensi kesänä meillä on tarkoitus kaataa hieman puita mökkimme edustalta. Ajattelimme myös itse kaataa. Hyvä määrä tulee varmasti polttopuita, on sitten kiva lämmitellä takan edessä kylminä syysiltoina.
    https://www.puuturtle.fi/palvelut

    VastaaPoista
  4. Meillä pitäisi puita kaataa. Tarvitsemme siihen kuitenkin puunkaatopalvelun. Ovat sen verran haasteellisia. http://www.koivunentimber.fi/kiipeilykaato/

    VastaaPoista
  5. Onpa hineoa, että puunkaato sujui noinkin mutkattomasti. Lupien saanti on kuntakohtaista. Meillä oli vaikeuksia saada lupaa erään kookkaan vanhan koivun kaatoon. Mutta asia ratkesi, kun puutarha-alan asiantuntija löysi siitä käävän, mikä on merkki puun lahoamisesta. Isojen puiden kaatoon tarvitaan ammattilaiset asialle.
    https://smp-arboristit.fi/palvelut/puunkaato/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit