Keittiöunelmia

Yksi uudiskohteen ehdottomista plussapuolista on, että tulevan kodin ratkaisuihin pääsee vaikuttamaan. Vaikuttamisaste vaihtelee firmasta riippuen, mutta Siklalla säätämään pääsee halutessaan hyvinkin paljon. Ja yksi iso asia on keittiö.

Miten homma siis toimii?

Siklan täysvalmiin talopaketin keittiö (samoin kuin muut kiintokalusteet, eli vaatekaapit ym.) tulee Puustellilta. Talopakettiin on piirretty valmiiksi keittiö, jolle on luonnollisestikin laskettu hinta. Jos keittiöön haluaa tehdä muutoksia tai suunnitella keittiön aivan uusiksi, budjetin raamit tulee mallikeittiön hinnasta. Puustellin suunnittelijan kanssa suunnitellaan tarvittavat muutokset (tai aivan uusi keittiö), lasketaan näiden hinta, ja asiakkaalle lankeaa maksettavaksi (tai parhaassa - joskin varmasti harvinaisessa - tapauksessa hyvitettäväksi) keittiöiden hinnan erotus.

Tulevan keittiömme ulkoasu tulee vaikuttamaan keittiöseinän ikkunan/ikkunoiden sijaintiin. Ikkunoiden paikat taas tulee ymmärtääkseni olla lyötynä lukkoon ennen rakennuslupahakemuksen jättöä. Keittiö, ruokatila ja olohuone tulevat olemaan yhtä avointa tilaa, joten koemme keittiön ulkoasulla ja ikkunoiden sijoittelulla olevan sitä suurempi merkitys ison tilan tunnelmaa ajatellen. Tästä syystä keittiön pyörittely edes ajatustasolla on hyvinkin ajankohtaista (Projektin seuraavan isomman kokonaisuuden ollessa rakennusluvan hakeminen).
Keittiö piirrettynä pohjapiirrustukseen. Keittiö, ruokatila ja olohuone yhtä avointa tilaa.
Kuvaan rajattu keittiö ja ruokatila.


Talomallimme alkuperäinen keittiösuunnitelma
Alustava keittiösuunnitelma ei aivan osu yksiin omien toiveidemme suhteen. Haluaisimme saarekkeen. Ja alustavaan suunnitelmaan sellainen ei mahdu keittiön ollessa L:n mallinen (saareke tulisi liian keskelle, jolloin ruokaryhmälle ei jäisi tarpeeksi tilaa). Keittiöstä tuleekin todennäköisesti I:n mallinen, varsinkin kun Miehen yhtenä toiveena on keittiö ilman turhia hukkanurkkia. Lisäksi suunnitelmaan on piirretty yksi 15x6 kokoinen ikkuna, jonka sijaintiin ja kokoon emme ole aivan tyytyväisiä. Suunnitelmissa onkin mahdollisesti yksi tai tai kaksi välitilaikkunaa

Ja tässä vaiheessa kuvaan astuu ihana ystäväni A, joka työskentelee Puustellilla keittiösuunnittelijana. Koska Siklan keittiöt (ja muut kiintokalusteet) tulevat Puustellin yritysmyynnin kautta, ei A voi monimutkaisista koukeroista johtuen virallisesti toimia keittiömme suunnittelijana. Mutta sehän ei estä meitä pyörittelemästä ideoita ja haaveilemasta! Siksi vietinkin viime viikolla rattoisan aamupäivän Puustellin myymälässä A:n hellässä ja inspiroivassa huomassa.


Ja keittiössähän riittää pohdittavaa! Ennen kuin materiaaleista ja väreistä kannattaa edes tehdä päätöksiä, on sata ja yksi asiaa joista pitäisi muodostaa mielipide. Eri elementtien (tiskiallas, astianpesukone, liesilevy, uuni, mikro...) sijoittelut ja mitä niissä tulee ottaa huomioon, erilaiset ovimekanismit, kaapit, avohyllyt ja/tai/vai vetolaatikot, vetolaatikot vetolaatikon sisällä tai ehkä kaapin sisään, moduulien leveydet ja syvyydet ja korkeudet ja entäs se saareke...!? Mutta ihania päätöksiä! Tällaisesta näpertelystä ja suunnittelusta juuri pidänkin.

Aamupäivä Puustellilla menikin hujauksessa eri keittiömalleja hipelöidessä, materiaaleja silitellessä ja kaappeihin kurkkiessa. Lopuksi istuimme A:n kanssa pöydän ääreen kirjaamaan ylös muutamia toiveitamme, ideoita ja ajatuksia. Näiden perusteelta A piirtää meille hahmotelman mahdollisesta tulevasta keittiöstämme. Ajatuksena on, että sen pohjalta meidän on helpompi tehdä tulevia pätöksia ja muutoksia. Saamme enemmän meidän toiveitamme vastaavan pohjan, josta lähteä liikkeelle ja mitä muokata.

Entä ne keittiön värit sitten? Olemme pyöritelleet mielessä harmaata alaosaa ja vaaleaa yläosaa, todennäköisesti laminaattitasoilla. Keraaminen taso kuulostaa houkuttelevalta, mutta se budjetti... Näiden suhteen päätimme tehdä päätöksiä vasta siinä vaiheessa, kun pääsemme keskustelemaan oman suunnittelijamme kanssa.

Ensi viikkoa odotellessa! Silloin tapaamme ensimmäistä kertaa Siklan asiakkuuspäällikkömme.

Kommentit

Suositut tekstit