Talokaupolla - toistamiseen

Toinen kerta toden sanoo? Toivoa sopii!

Viimeiset viikot ovat olleet yhtä tapaamisesta toiseen juoksemista, puhelimessa roikkumista, exel-taulukoita, unettomia öitä, vertailuja, päätöksiä, päätösten kyseenalaistamista - ja viimein - se lopullinen valinta. Meille tulee Sievitalo.

Entten tentten...

Ja kaikki tämä on tehty meidän vanhempien täysien työpäivien päälle, perheen arkea pyörittäessä, samalla kun Siklan sopimuksen purku omine kommervenkkeineen huutelee nurkista. Mutta tähän on lopulta päädytty, ja fiilis on hyvä ja innostunut!

Mitä viime viikot sitten ovat pitäneet sisällään?
Kun päätimme Siklan sopimuksen purkamisesta, teimme pikaisen kartoituksen varteenotettavista talotoimittajista. Listaamme kuului Design-talo, Dekotalo, Jukkatalo, Mammuttitalo, Kastelli, Kannustalo ja Ainoa. Lähdimme sopimaan tapaamisia nopealla aikataululla, sillä tarkoitus oli saada Projekti nyt vihdoinkin etenemään. Listan talotoimittajista Dekotaloilta ei yhteydenottoomme vastattu laisinkaan (muutamasta yrityksestäni huolimatta), muiden kanssa ensimmäisen tapaamisen sopiminen onnistui yllättään nopeasti ja helposti.

Ensimmäisellä tapaamisella myyjien kanssa kartoitettiin toiveemme ja tarpeemme, joiden pohjalta myyjien oli takoitus toimittaa meille tarjoukset vertailtaviksi. Tämän kierroksen jälkeen listasta putosi pois Mammuttitalo (tapaamisen jälkeen palailimme muutamaan otteeseen sähköpostitse, mutta tarjousta emme jostain syystä koskaan saaneet), Kannustalo (heistä emme tapaamisen jälkeen kuulleet laisinkaan) sekä Ainoa (tarjous oli liian pintapuolinen eikä sisältänyt kaikkia toivomiamme asioita).

Seuraavalle kierrokselle selvisi Design-talo, Jukkatalo sekä Kastelli, joiden kanssa tapasime tarjousten puitteissa uudelleen. Tässä vaiheessa takavasemmalta mukaan hyppäsi myös Sievitalo, joiden edustajan bongasimme Habitare-messuilla (ja hyvä niin!!). Toisella tapaamisella kävimme myyjien kanssa tarjousta läpi tarkemmin. Alun isojen kokonaisuuksien vertailun sijaan nyt keskityttiin jo pienempiin yksityiskohtiin, materiaaleihin sekä sopimusehtoihin. Tilaussisällöt oli saatu kaikkien kanssa melko lailla toisiaan vastaaviksi, mikä helpotti vertailua jonkin verran. Tämän kierroksen jälkeen Kastelli tippui porukasta selkeästi, Design-talo, Jukkatalo ja Sievitalo olivat melko tasavahva kolmikko.

Lopulta saimme karsittua kolmikon kaksikkoon - Design-taloon ja Sievitaloon. Design-talon myyjä oli mahtava. Yksinkertaisesti hyvä. Hän osasi ottaa aiemman kokemuksemme hienosti huomioon, minkä lisäksi ammattitaito paistoi läpi joka vaiheessa. Mutta oli se Sievitalonkin myyjä hyvä. Ja kun puhutaan talokaupoista, puhutaan myös melko isoista rahoista. Joten tarjoussisältö ja raha vaikuttavat tietenkin. Sievitalon toimitussisältö vain oli parempi, joten vaikka päätös tuntui vaikealta ja ehkä jollain tavalla myös pelottavaltakin (mitä, jos lähdemme toistamiseen väärän tyypin matkaan??) oli se loppu viimein helppo.
Viime viikkojen aikana on tullut tutustuttua jos jonkinlaiseen esitteeseen,
toimitussisältöön ja sopimukseen. Tässä vain osa...
Sunnuntaina allekirjoitettiin sopimus Sievitalon kanssa, maanantaina istuttiin vielä uudemman kerran alas ja käytiin tulevaa aikataulua läpi. Olo oikean valinnan suhteen vain vahvistuu.

Mutta ennen kuin pääsemme täyttä höyryä eteenpäin, on vielä muutama muuttja matkassa. Kuten esimerkiksi pääsuunnittelijan/vastaavan rakennusmestarin, maaurakoitsijan sekä KVV-suunnitelijan valinta. Onneksi meillä on jo ilmeisen mahtava tyyppi sopimusta vaille katsottuna ensimmäisiin rooleihin ja maaurakallekin alustavasti tekijä.  Ja kun porukka on kasassa, puuttuu enää vain se kauan odotettu rakennuslupa!

Entä se Siklan sopimus sitten?
Tilanne on tällä hetkellä se, että meillä on asianajaja (ihan mahtava ja asiantunteva sellainen) palkattuna hoitamaan asiaa puolestamme. Sikla ei edelleenkään myönnä oikeuttamme sopimuksen purkuun, ja eilen sähköpostiin kilahtikin melko muhkea lasku maksua odottamaan. Omasta puolestamme asiaa yritetään edelleen sovitella, mutta tarvittaessa olemme valmiita viemään sen myös eteenpäin. Niin oman asianajajamme, kuin kahden konsultoimamme lakimiehen sekä kuluttajaneuvojan mukaan meillä on täydet perusteet sopimuksen purkamiselle, jolloin Siklalla ei moisiin korvausvaatimuksiin ole mitään aihetta - päin vastoin. Mutta asia elää tällä hetkellä omaa elämäänsä asianajajamme osaavissa käsissä. Ei siis auta muu kuin odottaa ja katsoa mihin pädytään.

Ai niin! Sunnuntaina allekirjoitetussa sopimuksessa lukee jo Oman kodin kultaisen luovutusviikko! Sehän nyt ei vielä tarkoita mitään, mutta edellisten kokemusten jälkeen se tuntuu kummasti hyvältä enteeltä - me saatetaan muuttaa Omaan kotiin viikolla 37 vuonna 2019!

Kommentit

Suositut tekstit