Punainen tupa purkuun

Loppusyksystä Tontilla tapahtui, kun puuta kaatui ja pihaa raivattiin (siitä voit lukea enemmän täältä). Sen jälkeen siellä onkin elelty enemmän ja vähemmän hiljaiseloa, sillä olemme odottaneet talon purkulupaa. Purkulupa on nyt vihdoin saatu, joten joulun välipäivien ohjelmasta ei tässä taloudessa tule olemaan puutetta!

Sikla oli aikoinaan ehtinyt teettää taloihin (meidän sekä naapuritontin) haitta-ainekartoituksen. Ajattelimme asian niin, että koska kartoitus on jo tehty (ja siitä meitä todennäköisesti jossain vaiheessa laskutettaisiin…) on kaikkien edun mukaista ottaa tuo kartoitus hyötykäyttöön. Tämähän ei tietenkään (kuten ei moni muukaan asia Siklan kanssa) onnistunut niin yksioikoisesti. Otimme asian puheeksi useaan kertaan sopimuksen purun ja sen neuvottelun yhteydessä, mutta pyyntöömme ei Siklan taholta reagoitu millään tavalla.

Puhelin siis taas kerran kauniiseen käteen ja metsästämään oikeita henkilöitä. Saimme kuin saimmekin selville haitta-ainekartoituksen tehneen yrityksen sekä tehtävän suorittaneen henkilön. Hänen kanssaan neuvottelut sujuivatkin jo hieman joutuisammin. Lopulta päädyttiin siihen, että hän laskuttaa kartoituksesta suoraan meitä ja näin ollen toimittaa meille kartoituksen.

Haitta-ainekartoituksessa ei onneksi selvinnyt mitään yllättävää. Talosta löytyneet asbestit olivat sen verran pienialaisia ja helposti sijoiteltuja, että Mies pystyi ne itse purkamaan. Ainoa asia, mikä tässä jäi hampaan koloon oli se, että emme saaneet kilpailuttaa kartoituksen tekevää firmaa. Nyt mututuntumaksi jäi, että tämä ei ollut sieltä halvimmasta päästä.

Talon purkua on saatu edistettyä jonkin verran jo sisäosien osalta. Ensinnäkin talo on tyhjennetty kaikista huonekaluista ja ylimääräisestä roinasta, joita nurkkiin oli vielä jäänyt pyörimään yllättävän paljon. Löytyipä kellarista talon entisen asukkaan vanha, lapsuusajan päiväkirjakin, jonka Mies kävi toimittamassa alkuperäiselle omistajalleen!

 Lisäksi sisältä on purettu seiniä ja kattoja ja talon ikkunat ovat löytäneet uudet omistajat. Tori.fi sekä perinteinen viidakkorumpu ovat toimineet hienosti, kun olemme yrittäneet päästä eroon käyttökelpoisesta materiaalista –  huonekalut ja saunan lämmityskattila kiertoon, laudoitukset polttopuiksi, ikkunat naapuriin kasvihuonetta varten ym. Meidän ei tarvinnut kantaa niin paljon tavaraa kaatopaikalle ja joku hyötyy meille turhasta = win win!
Talon purku on tarkoitus hoitaa pääasiassa hartiavoimin. Joulun välipäiville pihalle tilataan roskalava ja purku voi kunnolla alkaa. Kun kaikki, mitä itse voidaan irti repiä, on revitty, pyydetään kaivinkone paikalle kaatamaan talon runko. Kattoa on ainakin osaksi tarkoitus säästää ja hyötykäyttää polttopuupinojen suojaamiseen.
Talossa on betoninen kellari, ja tähän ei taida meidän kynnet kyetä. Kellarin purusta onkin sovittu maatyöt tekemään tulevan yrityksen kanssa, ja he hoitavat purun maatöiden yhteydessä.
Talvi on tullut myös Tontille!
P.S. Jos kaipaat kevyttä jumppaa joulun mässäilyjen jälkeen, niin tervetuloa Tontille!

Kommentit

  1. Meilläkin oli asbestikartoitus eikä onneksi löytynyt mitään. Päästiin jatkamaan remonttia. On varmasti hommaa, kun alkaa purkamaan taloa. https://www.mhracing.fi/asbesti-ja-haitta-ainekartoitus

    VastaaPoista
  2. Inhottavia kyllä aina nuo asbestilöydökset, mutta onneksi ne oli teillä niin pienialaisia, että saitte itse hoidettua. Tyttäreni ovat harkinneet talon ostoa Lappeenrannasta ja tällä hetkellä odottelevat juuri asbestikartoituksen tuloksia. Toivotaan, että tulokset ovat negatiiviset ja että upea vanha talo ei saa purkutuomiota.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit