Äänieristyssuunnitelmaänkeröinen

Onneksi emme erehtyneet uskomaan siihen harhaluuloon, että rakennuslupahakemus olisi leimaa vaille valmis. Ehei. Kyllä rakennusvalvonta keksii aina jotain pientä jäynää.

Tällä kertaa kyseessä oli selvitys rakennuksen ulkovaipan 30dB äänieristävyydestä. Vuoden 2018 alusta on tullut voimaan säädös, jonka mukaan rakennuksen ulkovaipan pitää eristää ääntä vähintään tämän 30dB verran. Googlettelun jälkeen aiheesta löytyi ohjeistusta esimerkiksi täältä ja täältä.

Pääsuunnittelijamme mainitsi kyseisestä asiasta ohimennen siinä vaiheessa, kun teimme sopimusta Jukkatalon kanssa. Asiasta puhuttiin sen verran, että kaupunki saattaa tällaista vaatia, ja saako kyseisen selvityksen Jukkatalon kautta. Asia selvitettiin (onnistuu), ja unohdettiin sen jälkeen.
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää… Ilmeisesti siksi että säädös on ollut sen verran uusi eivätkä käytännöt ole olleet yhtenäiset, ei tähän varauduttu sen enempää etukäteen. Koska kyseiseen selvitykseen ei rakennusvalvonnan puolelta oltu missään aikaisemmassa vaiheessa viitattu puolella sanallakaan, oletimme että sitä ei tarvita.

Toisin kuitenkin kävi. Juuri ennen joulun pyhiä saimme rakennusvalvonnasta viestiä, että tällainen selvitys olisi tehtävä. Heti pyhien jälkeen otimmekin pikaisesti yhteyttä niin pääsuunnittelijaamme kuin Jukkataloonkin ja selvitys tilaukseen. Ja kuten ennenkin, rattaat lähtivät pyörimään reippaaseen tahtiin ja äänieristyssuunnitelma luvattiin meille muutaman päivän sisällä.

Mutta kuinkas ollakaan – pääsuunnittelijamme kommentoitua asiaa sähköisessä lupapalvelussa, oli lupakäsittelijämme ottanutkin asian tarkempaan syyniin. Hetken syynäiltyään hän totesi, että ehei. Tonttimme taitaakin sijaita ”valkoisella alueella”, eli matalan melun alueella. Tällaisella alueella kyseistä selvitystä ei tarvitakaan, jos sen sijaan toimitamme lausunnon siitä, että tontti tosiaankin sijaitsee siellä, missä sen kartan mukaan kuuluukin sijaita.

Tämähän on meille loppuen lopuksi hyvä uutinen. Äänieristyssuunnitelmaa ei tarvitse tehdä, eikä myöskään mahdollisia rakenteellisia muutostöitä, jotta rakennuksen ulkovaippa kohtaisi nuo 30dB:n vaatimukset jos ne sitä eivät vielä olisi. Nyt Mies ainoastaan totesi kirjallisesti ja virallisesti useisiin eri karttoihin viitaten, että totta tosiaan, tontti sijaitsee siellä, missä sen kuuluukin sijaita, eikä kyseinen alue ole lento-, liikenne tai raidemelualueilla.

Melko monta puhelua ja sähköpostia ja työtuntia kuitenkin vaadittiin, ennen kuin lopputulema oli tämä. Kaiken lisäksi Jukkatalo aliurakoitsijoineen toimi tälläkin kertaa ripeällä tahdilla (ja tämä on siis kiitos heille, ei todellakaan moite), ja tuo tilattu äänieristyssuunnitelma oli viimeistä napin painallusta vaille valmis siinä vaiheessa, kun ehdimme hihkaista että seis hetkeksi. Tässä tilanteessa harmi, sillä nyt odottelemme sen osalta laskua maksettavaksemme…

Ehdotus: josko rakennusvalvonta ottaisi vaikka jonkun opinnäytetyötä tekevän opiskelijan tekemään listaa eri lupia varten vaadittavista lippusista ja lappusista ja lomakkeista ja suostumuksista ja lausunnoista. Tämän listan voisi toimittaa niin lupakäsittelijöille kuin lupaa hakeville kansalaisillekin. Kaikkien aikaa ja hermoja säästyisi huomattavasti. Tai jos tällainen lista on jo jossain olemassa, on se vallan perin hyvin haudattuna. Silloin se ehkä jopa kannattaisi laittaa meidän tavallisten, tyhmien pulliaisten löydettäväksi...

Nyt on taas yksi dokumentti toimitettuna lupajärjestelmään. Eli lupaa - tai uusia yllätyksiä - odotellessa...

Kommentit

Suositut tekstit