Muutoshintaturhautuminen

Huoh. Muutoshinnat ja hintavaikutukset ja kokonaisbudjetti ja ja ja… Kyllä näillä yhden pään ihan pyörälle saa, helposti.

Koska Projektin yksi suurimmista rajoittavista tekijöistä on raha, pitää joka ikistä päätöstä ja päättämättä jättämistä pohtia budjetin kannalta. Monet isommat muutokset ja hankinnat osasimme ottaa huomioon jo kokonaisbudjetin suunnittelussa ja talotarjouksia pyytäessämme, mutta esimerkiksi saunan, valaistuksen, keittiön, kiintokalusteiden ja keittiön kodinkoneiden osalta lopulliset päätökset tehdään (tai tehtiin) kyseisissä suunnitteluvaiheissa. Ja niinhän se menee, että jokaisella muutoksella on hintalappunsa. Ja yleensä meidän suuntaamme miinusmerkkinen sellainen.

Se, mikä päätöksen teon tekee haastavaksi, on se, että tuo hintalappu ei suinkaan ole selkeästi meille näkyvillä tai laskettavissa. Homma ei toimi niin kuin kaupassa, jossa jokaisen tuotteen hinta roikkuu siististi hyllyn reunassa, tai jos tuo hinta jostain syystä puuttuu, niin sen saa selville viimeistään myyjää hihasta nykäisemällä. Ehei.

Muutoshinnat selviävät käytännössä sitä mukaa, kun muutoksia ja päätöksiä tehdään ja muutoshintoja sen jälkeen lasketaan. Mutta. Kun päätöksiä muutoksista on hankalaa tehdä ilman tarkkaa tietoa eri vaihtoehtojen ja päätösten hintavaikutuksista.

Esimerkiksi keittiösuunnittelusta. Kierrämme ristiin rastiin ympäri Keittiömaailman liikettä, jossa myyjä ystävällisesti esittelee kaikkia hienoja materiaaleja, ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Meillä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, minkä hintainen meille myyty alkuperäinen keittiö edes on, tai mitä nämä kaikki vaihtoehdot kustantavat kokonaisbudjettia ajatellen. Niinpä vakiokysymys jokaisella esittelypisteellä olikin: ”Mikä on tämän kustannusvaikutus?” Tähän myyjä ei tietenkään pysty suoraa vastausta antamaan, sillä lopulliseen hintaan tulee vaikuttamaan valittu kokonaisuus. Hankalaa.

Keittiömaailmassa muutoshinnan tulemme kuitenkin saamaan yhden myyjän kautta. Joten nyt kun valinnat on tehty (niistä enemmän myöhemmässä postauksessa, kunhan kuvat ja laskelmat valmistuvat), pystyy Keittiömaailman myyjämme laskemaan paketin lopullisen muutoshinnan. Mutta esimerkiksi keittiön kodinkoneiden kanssa asia ei ollut näinkään helppo.

Keittiön kodinkoneet voisi valita suoraan Jukkatalon kuvastossa, jossa vaihtoehtoisia paketteja on neljä – kaksi valkoista ja kaksi rosterista, AEG:ltä ja Rosenlewilta. Kodinkoneiden valitseminen pienten kuvien perusteella tuntui kuitenkin hiukan sian ostamiselta säkissä. Niinpä meidät ohjattiin Electroluxin showroomiin Helsinkiin. Täällä ystävällinen myyjä esitteli meille valtaavan valikoiman AEG:n ja Electroluxin kodinkoneita toinen toistaan hienommilla ominaisuuksilla. Mutta ne muutoshinnat. Myyjällä ei tietenkään ollut minkäänlaista tietoa siitä, millä hinnalla meille oli pakettiin kuuluva kodinkonesetti myyty. Eikä hän esittelemistään tuotteistaankaan osannut kertoa kuin heidän OVH-hinnan. (Joka näin sivumennen sanoen oli melko hmm… suolainen. Yhden perustason astianpesukoneen hinnalla olisi voinut käydä hakemassa Gigantista normaalihintaluokan koko setin). Joten tapaamisen jälkeen olimme ennemminkin enemmän sekaisin kuin selvillä.

Kodinkoneiden suhteen etenemme nyt Keittiömaailman myyjän hellässä huomassa. Koska emme tulleet esittelykäynnistä hullua hurskaammiksi, listasin myyjällemme kodinkoneita haluamamme ominaisuudet, joiden pohjalta myyjä lupasi tehdä muutoshintalaskelmia.

Mutta ihan vain sitä tämä pieni kuluttaja pienellä äänellään miettii, että josko tämänkin prosessin voisi jollain tapaa tehdä helpommaksi ja läpinäkyvämmäksi. Nostaisi kuluttajan luottoa myyjäyritystä kohtaan sekä säästäisi kakkien osapuolien resursseja ja hermoja…
Just wondering...
(myhotposters.com)


Kommentit

  1. Jep. En tiedä päteekö tämä kaikkiin talotehtaisiin, mutta melko moneen kyllä. Ymmärrän, ettei hintoja välttämättä haluta laittaa julkisesti nettiin (harmi kyllä! Sama ilmiö myös keittiövalmistajilla, joillakin on hinnasto netissä, suurimmalla osalla ei), mutta voisi nyt asiakkaalle sentään valintojen hintavaikutuksia hieman kätevämmin ilmoittaa. Huomasin tuossa, että Kastellilla on nykyään "osta talo verkosta" -palvelu jossa voi valita kolmen erikokoisen Play -talomallin välillä ja tehdä sitten valintoja lämmitysjärjestelmästä, keittiöistä, kalusteista, valoista yms ja kaikki valinnat päivittävät sitä paketin kokohintaa vastaavasti ylös- tai alaspäin. Tällaista toivoisi muiltakin talotoimittajilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman suuntainen (yhtälailla melko sekava) toimintamalli tuntui olevan käytössä ainakin niillä talotehtailla, joita meillä oli mukana kilpailutusvaiheessa. Kyllähän sen ymmärtää, että varsinkin sopimusta neuvoteltaessa kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä hinnat ole aivan yksiselitteisiä, mutta silti.

      Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Kastellin "osta talo verkosta" -palvelu! Vaikka ei se talon ostaminen ihan niin suoraviivaista ole, että ainakaan itse uskaltaisin netissä painaa "Osta"-nappulaa, mutta auttaa ehkä arvioimaan muutosten ja valintojen kokonaishintavaikutuksia.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit