Valoa kansalle!

Yksi kokonaisuus (niistä monista...), jonka parissa olen viime kuukausien aikana fiilistellyt, on ollut valaistus ja tulevat lamput. Valaistussuunnitelma olikin aivan oma projektinsa, kun yritimme parhaamme mukaan pohjakuvan perusteella miettiä mm. järkevät katkaisimien ja pistorasioiden paikat. Mutta asia erikseen on ollut niiden oikeiden valaisimien etsiminen niihin paikkoihin, joihin pistorasiat kaikessa viisaudessamme lätkimme.

Valaistussuunnitelman perustana meillä oli Jukkatalon sähkösuunnittelijan tekemä luonnos. Tämän pohjalta oli hyvä lähteä liikkeelle, ja mitään kovin massiivisia muutoksia tähän emme tehneetkään. Lähinnä hienosäädettiin katkaisimien paikkoja, lisättiin muutamia pistorasioita, himmentimiä ja led-valoja sekä pyrittiin kohdistamaan kattovalaisimien paikkoja oikeisiin kohtiin (mm. keittiön- ja olohuoneen pöytien päälle).

Jossain välissä pohdimme myös valaistussuunnitelman teettämistä ammattilaisella. Meillä oli mielestämme kuitenkin sen verran vahvat näkemykset ja toiveet suunnitelman suhteen, että toivoimme pärjäävämme omillamme. Käytäntö näyttää, kuinka metsään suunnitelmamme kanssa menimme...

Muutamia asioita, joita yritimme ottaa suunnitelmaa tehdessämme huomioon:
  • valokatkaisimet on sijoitettu sellaisiin paikkoihin, joista niitä luonnollisesti etsisi
  • valot on ryhmitelty katkaisimiin järkevästi
  • himmentimiä on kaikissa tarpeellisissa paikoissa, jotta esim. illalla ja aikaisin aamulla saa himmeän valaistukse täysien valojen sijaan
    • olohuone
    • keittiö
    • eteinen
    • vessa
    • kylpyhuone
  • kattoledit toimivat yleis/siivousvaloina, riippuvalaisimet ja pikkuvalot tunnelmavaloina
  • pistorasioiden sijoittelussa on otettu huomioon erilaiset huonejärjestysmahdollisuudet
  • pistorasiat kausivaloille
  • siivouskaapissa on pistorasia rikkaimurille
  • kylpyhuoneen/wc:n peilikaapeissa on pistorasiat sähköhammasharjoille
  • varaus tuleville pihavaloille
Valaisimien metsästys lähti minulla liikkeelle jo alkuvuodesta, kun bongasin eräästä Deko-lehden kuvasta ihanat valaisimet joihin ihastuin. Kuvassa keittiön pöydän yläpuolelle oli ryhmitelty kolme Frandsenin Ball-valaisinta. Aikani kuvaa fiilisteltyä totesin, että nuo minun on saatava. Meillä lamput tosin on suunnitelut sijoitettavaksi olohuoneeseen keittiön sijaan.
Tältä se näyttää yksin...
...ja tältä yhdessä!
(Deko 2/19)
Näistä Ball-valaisimista on olemassa montaa eri väriä, mutta tuo kupari oli se, mihin rakastuin. Koska meillä olohuone-ruokatila-keittiö tulee olemaan yhtä isoa tilaa, pitää mielestäni ruokapöydän päälle tuleva valaisin mätsätä olohuoneen valaisimiin - mutta ei liikaa! Ja tämän valaisimen kanssa olenkin kasvattanut yhden jos toisenkin harmaan hiuksen. Mistään kun ei tuntunut löytyvän juuri sitä oikeaa. Kunnes muutama viikko sitten Lahden reissulla piipahdimme Kärkkäisellä, jossa bongasin juuri oikean värisen valaisimen! Harmikseni valaisin oli liian pieni sille tarkoitettuun paikkaan, mutta siitä se sitten lähti - malli ja merkki ylös, ja muutaman päivän raivokkaan googlettelun jälkeen löysin saman sarjan isomman valaisimen ruotsalaisesta nettikaupasta! Pienen kyselykierroksen jälkeen selvisi, että he toimittavat suomeen, joten tilaus vetämään!
Ackyn kattovalo, halkaisia 50cm. Mustaa, kuparia ja puuta - just passeli!
Samaisella Lahden-reissulla bongasimme Miehen kanssa Kodin Terrasta tämän jalkalampun, ja mielestämme se sopi paremmin kuin hyvin tähän tilaan. Sen suurempia tuskailematta napattiin lamppuu mukaan - se kun sattui olemaan viimeinen kappale saatavilla!
Eglon Chester -jalkalamppu mustaa ja kuparia - sopii hyvin joukon jatkoksi
Olohuone-ruokatila-keittiön valaisimissa yhdistäväksi teemaksi muodostui näin ollen kupari ja musta. Ainakin omissa mielikuvissani nämä tuovat juuri sitä tarvittavaa särmää muuten melko vaaleaan sisustukseen. Mutta pianhan se nähdään!

Lahdesta olen tehnyt myös yhden hyvän kirppislöydön, kun bongasin tämän käyttämättömän Flexan Monty Wall Lamp:n 15 eurolla. Tämän loppusijoituspaikka löytyy todennäköisesti Tytön huoneesta. Tytölle löysin jo joulun alennusmyynneista kattovalaisimenkin, joten näitä alkaa pikku hiljaa kertymään nurkkiinen aina vain enemmän ja enemmän...
Monty Wall Lamp valkoisena
Vaaleanpunainen Petite Deco Jollyroomista Tytölle
Samoista Jollyroomin aleista tuli hankittua molemmilla lapsille valopallot sekä pikkuvaloja. Aika paljon on siis jo hankittuna! Joitain vanhojakin valaisimia tulee varmasti hyödynnetyä, ja koska meillä toimii yleisvaloina kattoledit, ei kovin montaa valaisinta ole enää ostoslistalla. Isompana kokonaisuutena tosi pihavalot, mutta niidenkin suhteen on jo ajatusta olemassa.
Lapsille pientä ja kivaa

Kommentit

Suositut tekstit