Keittiö (ja vähän muuta)

Olipahan rutistus! Mutta nyt alkaa vihdoin näyttämään siltä, että keittiö(- ja kaluste)suunnitelmat ovat viimeinkin kasassa. Ei menty sen helpoimman kautta tälläkään kertaa, eipä tietenkään… Toivotaan kuitenkin, että lopputulos palkitsee!

Jukkatalon muuttovalmiin talopaketin vakiosisältöön kuuluu Keittiömaailman kiintokalusteet. Näillä tarkoitetaan keittiön lisäksi kodinhoitohuonetta, vessaa, eteisen kaappeja sekä makuuhuoneiden vaatekaappeja. Keittiömaailman valikoimaan kuuluu Petran sekä Ala Carten mallistot.

Omalta osaltamme suunnitelmat käynnistyivät reippaan tuntuisesti jo viime vuoden puolella, kun tarvitsimme lupakuviin tiedon mm. vesipisteiden paikasta. Tämä kun on melko oleellinen tieto keittiön, khh:n sekä wc:n suunnittelussa. Meidät ohjattiin Hyvinkään keittiömaailmaan, jonne ajoimmekin ensimmäiseen suunnittelupalaveriin koko perheen voimin.

Luvassa oli melko hektiset pari tuntia, kun kävimme pääpiirteittäin läpi kaikki tarvittavat tilat, suunnitelmat sekä materiaalivaihtoehdot lasten pörrätessä ympärillä. Jotain saatiin myös päätettyä, sillä tämän tapaamisen jälkeen saimme lupakuviin nuo kaivatut elementit paikolleen.

Sovittiin, että hommaa jatketaan, kun lupa on myönnetty. Näin myös tehtiin, ja uusi palaveri pidettiin (Hyvinkäällä) tammikuun alkupuolella. Tällä kertaa saimme onneksi lapset hoitoon, joten sen suhteen asiat etenivät hieman sulavammin. Nyt palaverissa käytiin tila kerrallaan läpi toiveitamme myyjän kirjatessa tietoja ylös.

Iloinen yllätys löytyi pöytätasovalikoimaa tarkastellessamme – oikean sävyinen laminaatti! Keittiön pöytätaso nimittäin oli yksi sellaisista elementeistä, joita olin tuskastellut etukäteen. Ensimmäisestä kerrastamme jäi mielikuva, että valikoimasta ei löytynyt yhtä ainuttakaan meitä miellyttävää laminaattivaihtoehtoa. Kaikissa oli ”joku juttu”, joka häiritsi. Mutta kuinka ollakaan, tällä kertaa valikoimasta löytyi juuri se oikea vaalean puun sävy! Missä lie kyseinen mallipala oli ensimmäisellä kerralla piileskellyt, kun ei myyjäkään sitä meille osannut esitellä… Kaikista mieluiten olisin tosin valinnut tasoksi komposiittitason, mutta suoraan Keittiömaailman kautta otettuna tuollaisen hinta olisi romuttanut budjetin usealla tuhannella eurolla. Päätimme siis tyytyä tähän nyt löytyneeseen laminaattiin, ja harkita tason vaihtoa tarvittaessa uudelleen muutaman vuoden kuluttua.

Palaverin lopuksi summattiin toiveet ja nou-nout, joiden pohjalta myyjä lupasi palata valmiiden kuvien kanssa asiaan. Meillä on alustan asti ollut mielessä selkeä visio varsinkin keittiön suhteen, ja myyjä vakuutteli saaneensa ajatuksestamme kiinni.

Tämän jälkeen asiat alkoivat kuitenkin mennä jotenkin vinoon. Kuvien toimittamisessa meni pidempään, kuin mitä alun perin sovittiin. Kun soittelin perään, valitteli myyjä kiireitään. Kuvat kuitenkin saatiin, pienen odottelun jälkeen. Suunnitelmat eivät kuitenkaan aivan vastanneet toiveitamme. Esimerkiksi keittiössä oli yläkaappeihin laitettu täytepaloja, joiden suhteen olimme mielestämme olleet aiemmin hyvin johdonmukaisia – ei täytepaloja meille, kiitos. Myös muutamia muita epäkohtia kuvista löytyi, mutta nämä täytepalat yhdistettynä yläkaappien kulmaratkaisuun olivat ne suurimmat ongelmat.

Päätös kalusteista olisi ilmeisesti pitänyt tehdä näiden perspektiivikuvien perusteella, eikä uutta käyntiä kuvien läpikäymiselle ehdotettu. Pyysin useaan otteeseen saada nähtäväksi jonkinlaisia mittakuvia, jotta keittiön kokonaisuus (ja varsinkin se kulma täyttöpaloineen) hahmottuisi paremmin. Pyysimme myyjältä myös vaihtoehtoista toteutusta. Kumpikaan näistä ei onnistunut. Tämä tapa toteuttaa kulma oli myyjän mielestä ainoa järkevä tapa, eikä asiasta voinut sen enempää keskustella. Kun yritin vaihtoehdoista kysellä, myyjä tuntui turhautuvan tai vaikeni kokonaan. Mittakuviakaan ei ollut toimittaa, sillä hänen ohjelmansa ei sellaisia kuulemma piirtänyt.

Oma olomme alkoi tässä vaiheessa olla melko tuskainen. Asia ei edennyt mihinkään suuntaan, mutta päätöksiä olisi pian tehtävä. Tällaisia suunnitelmia emme kuitenkaan voisi hyväksyä. Mietimme jopa koko kiintokalustetoimituksen perumista, mutta rahallinen tappio vaihdon tekemiselle tässä vaiheessa olisi ollut huomattava. Päätimme kuitenkin jättää niin lasten makuuhuoneiden kuin eteisenkin vaatekaapit tilauksesta pois.

Koska omilla neuvotteluilla asiassa ei tunnuttu pääsevän eteenpäin, olin yhteydessä Jukkatalon myyjäämme. Hänen kanssaan homma on pelittänyt alusta alkaen, eikä Matti pettänyt tälläkään kertaa. Muutaman päivän päästä asiakkuutemme siirrettiin toiselle myyjälle ilman sen suurempaa dramatiikkaa.

Uusi myyjämme oli meidän onneksemme jotain aivan jotain muuta aiempaan kokemukseemme verrattuna! Ammattitaitoinen, iloinen, aikaansaava. Projekti lähti liikkeelle siitä, että sovimme meille sopivimman Keittiömaailman liikkeen, jossa tapaisimme (tämä olisi ilmeisesti ollut mahdollista myös ensimmäisen myyjämme kanssa, mutta jostain syystä tätä vaihtoetoa ei meille missään vaiheessa tarjottu).

Olimme tässä välissä käyneet myös tutkailemassa itsenäisesti Keittiömaailman Espoon liikkeen valikoimaa, ja heidän myyjänsä asiantuntevalla avustuksella luonnostelleet keittiötä uudelleen. Näiden tietojen ja yhden (hyvin kitkattoman) tapaamisen jälkeen saimme tarkasteltavaksemme kuvat (perspektiivi- kuin myös ne mittakuvat!) ja suunnitelmat, jotka pystyimme hyväksymään saman tien.  Kaikkeen tähän meni aikaa reilu viikko, kun Hyvinkään myyjän kanssa soutamista ja huopaamista oli jatkunut jo viikko kaupalla.
Mihin me sitten päädyimme?

Materiaaleiksi keittiöömme valikoitui seuraavaa:
  • rungot: valkoiset kalusterungot
  • ovet: Milkan valkoista MDF-levyä, sileät, vetimettömät (vedinuralla)
  • tasot: laminaatti, valkoinen puu (jouduin tässä vaiheessa kustannussyistä luopumaan komposiittitasohaaveistani, nyyh! Mutta ehkä sitten tästä aloitetaan joskus tulevaisuudessa keittiön päivitys)
  • välitilan laatta: Oxford Gris LL61 (tiililadonta)
  • allas: Franke Maris-komposiittiallas, harmaa
  • hana: Oras Safira 1039
  • liesituuletin: Electrolux EFF 60560 OX
  • kodinkoneet: Electrolux, rosteriset
Entä miltä keittiömme sitten näyttää?

No tältä:
Meidän keittiö!
Muuten värit ja kaikki kohdallaan, mutta välitilan laatta tulee kuvasta poiketen tiililadonnalla.
kuva: Keittiömaailma, Kiia Erander-Männistö
Tällaisen asiakaskokemuksen jälkeen sitä alkaa väistämättä miettimään, oliko syy ehkä kuitenkin meissä? Mitäs jos me olimmekin niin hankalia ja ärsyttäviä asiakkaita, että olimme omalla käyttäytymisellämme ansainneet nuivaa palvelua? Kuulimme kuitenkin jälkikäteen, että olimme ilmeisesti (tällä erää) ensimmäiset, mutta emme ainoat, joilla oli tällaisia kokemuksia Hyvinkään Keittiömaailmasta. Heti meidän jälkeemme ainakin neljä muutakin Jukkatalon asiakasta oli siirtynyt (tai siirretty) ihanan Kiian hoteisiin. Ja kyllä, annoimme myös sitä positiivista palautetta, niin Kiialle itselleen kuin Jukkataloillekin.

Kommentit

Suositut tekstit