Kurkistus pohjaan

Nyt kun Talossa on sisäseinät pystyssä ja pikkuhiljaa maaliakin pinnassa, voisi olla hyvä hetki kurkistaa pohjapiirrosta.

Tonttihan oli meillä se juttu, miksi alun alkaenkaan koko Projektiin lähdimme: sijainti oli meille juuri oikea, ja tonttikin lähellä täydellisyyttä – ainakin meidän budjettimme sallimissa rajoissa. Suurimmat reunaehdot Talon pohjalle asettikin luonnollisesti Tontii – sen koko ja ilmansuunnat. Nämä sanelivat suoraan muutamia määreitä pohjalle, kuten käytettävissä olevat neliöt sekä talon ja halutun terassin suunnan tontilla (esimerkiksi terassi ja pääovi täytyi sijoittaa samalle puolelle taloa).

Suunniittelussa piti tietenkin ottaa huomioon alueen kaavamääräykset. Alueellamme kaava on melko tiukka, eikä lisäneliöiden kanssa voinut sitä kautta pahemmin puljata. Mm. maanpäälliset kellarit olivat kohteessamme pois suljettuja porsaanreikiä. Asuinneliöiden suhteen jouduimme näin ollen pitäytymään tiukasti ruodussa.

Näiden reunaehtojen lisäksi meillä oli muutama oma toive, jotka halusimme ehdottomasti ottaa huomioon pohjaa suunnitellessa:
  • kahden auton autokatos
  • autokatoksesta pitäisi olla suora käynti kodinhoitohuoneeseen niin, että sisään pääsee "jalat kuivina"
  • keittiö-ruokatila-olohuone läpitalon ratkaisuna
  • kolme makuuhuonetta sekä ekstrahuone työ-/toimistohuoneeksi
  • ei turhia neliöitä erilaisiin käytäväratkaisuihin
  • kaksi vessaa
Omat reunaehdot huomioidessamme päätös pohjasta oli lopulta melko selkeä, mutta tie siihen pisteeseen ei. Varsinkin siinä vaiheessa, kun sanoimme sopimuksen irti Siklan kanssa, oli peli kohdallamme täysin avoin – olisimme vapaat toteuttamaan juuri sellaisen talon kuin itse haluaisimme, ilman kyseisen talotoimittajan omia vaateita tai rajoitteita.
Niinpä Projektiin kuului yksi intensiivinen vaihe, joka sisälsi niin valmiiden pohjaratkaisujen tutkimista, omien hahmotemien piirtämistä, muiden rakentajien haastattelua kuin myös talotehtaan edustajien kanssa ideointia. Ja tähän me lopulta päädyimme:
Makuuhuoneet vasemmalta ylhäältä alas: Pojan huone, Tytön huone, työ/vierashune.
Vanhempien makuuhuoone keittiön oikealla puolella
On vaikea nimetä, mikä yksittäinen tekijä olisi tehnyt pohjan pyörittämisestä hankalaa. Kyse oli varmasti kaikkien asioiden summasta. Mutta mielestämme tässä pohjassa olemme saaneet taklattua hyvin monta niistä asioista tai ongelmista, jotka koimme omalla kohdallamme oleellisiksi:
  • Tilava autokatos, josta pääsee kuivin jaloin suoraan kodinhoitohuoneeseen (khh tulee todennäköisesti toimittamaan jonkinlaisen arkieteisen virkaa)
  • Meillä on avoin, läpitalon olohuone-ruokatila-keittiö takka-leivinuunilla, ja avointa tilaa korostamassa korotettu sisäkatto
  • Lasten makuuhuoneet ovat yhdellä seinällä ja meidän aikuisten toisella – tämä tuo toivottavasti hieman rauhaa aamuihin
  • Saan sen paljon toivomani kotitoimisto/vierashuoneen
  • Vaatehuone meidän vanhempien makkarissa (vaikkakin pieni) – asia, josta olen haaveillut
  • turhat käytäväneliöt on minimoitu ja kaikki neliöt on otettu mahdollisimman tehokkaasti hyötykäyttöön
  • Pääoven ja terassin pakon sanelema mutta onnistunut sijoittelu samalle seinälle 
Miltäs näyttää?
Mikään suurihan tämä ei ole – asuinneliöitä n. 115 – mutta luulen, että meidän perheelle juuri passeli!

Kommentit

Suositut tekstit